Tuinbouwschool

Merchtem

Plant-dier-milieu A-finaliteit

Wat leer je?

Ben je geïnteresseerd in de natuur? Werk je graag buiten? Dan is deze praktische studierichting met arbeidsmarktfinaliteit misschien iets voor jou?

In de brede tweede graad komen zowel plant en milieu, dier en milieu als mechanisatie en techniek aan bod. Hierdoor worden veel verschillende keuzeopties opengelaten naar de derde graad toe. In de tweede graad leer je al doende de brede waaier aan teelten (landbouw-, tuinbouw- en bloementeelt) kennen. Je leert over de bodem, de vermeerdering en de verzorging, het oogsten en de verwerking van planten. Op de werkvloer leer je ook dieren op een respectvolle manier te verzorgen. Met aandacht voor hun welzijn, gezondheid en ontwikkeling. Je leert over hun voeding, huisvesting en je leert hoe je er mee kan kweken. Je  leert ook landbouwmachines besturen en taken in de tuinaanleg uitvoeren om bij de overgang naar de derde graad te kunnen kiezen voor datgene wat je het beste ligt.

De krachtlijnen van deze studierichting zijn 

  • Wiskunde basisvorming

  • Nederlands basisvorming

  • Maatschappelijke vorming

  • Theorie plant – dier en milieu

  • Praktijk plant – dier en milieu

Waar kan je heen?

Vermits je heel wat interesse hebt in de groene sector vormt deze optie een prima voorbereiding op elke praktische georiënteerde studierichting binnen de arbeidsfinaliteit. Voorbeelden binnen onze school zijn groenaanleg en -onderhoud,  dier en milieu en plant en milieu (A-finaliteit).

Verder studeren?

Na de derde graad in deze studierichting ligt de weg open voor een specialisatiejaar (Se-n-Se) of de arbeidsmarkt:

Se-n-Se: Productiemedewerk plant, Productiemedewerker dier, Tuinaanlegger en groenbeheerder of naamloos jaar (verder studeren).

Arbeidsmarkt: Tuinbouw- en toeleveringsbedrijven, zelfstandige teler en tuinaanlegger. Technisch medewerker in ondernemingen en bedrijven die met dieren of planten werken.

3de jaar4de jaar
Levensbeschouwing22
Frans 22
Digitools10
Lichamelijke opvoeding22
MAVO22
Nederlands33
Wiskunde33
Plant, dier en milieu
      Plant78
      Groenbeheer12
      Dier68
      Mechanisatie en Techniek30
TOTAAL3232

Schuiven naar boven